Ajūrvēda ir mācība par ķermeņa uzbūvi, tās pirmsākumi meklējami Indijā pirms 5000gadiem, kad senie zinātnieki rishi meditējot pierakstīja un tādējādi nodeva arī mums savas zināšanas par uztura ietekmi uz ķermeni, kā arī par dzīvi. Viņuprāt, kam ticam un ko apzināmies - tā slimojam. Cilvēka procesus ķermenī un Visumā (Cilvēks ir Visuma miniatūra) regulē došas jeb katra cilvēka unikālā konstitūcija (uzbūve), kas sastāv no trīs vitālām enerģijām. Došām ir jābūt līdzsvarā un to iespējams panākt ar veselīgu uzturu, fiziskām aktivitātēm utml.
Katra cilvēka uzbūvi pārvalda trīs došas, sanskritā - vāta, pīta un kapha, tikai dažādās attiecībās. Viena no tām būs dominējoša, dažkārt pat divas. Ēdienu vajadzētu izvēlēties atbilstoši savai došai. Piemēram, ja galvenā doša ir kapha, tad nebūtu ieteicams pārlieku aizrauties ar saldumiem, jo kaphai ir tendence ātri tikt pie liekā svara. Savukārt, vāta ir sausais tips, tāpēc uzturā jālieto
mitri ēdieni, piemēram, ja rieksti - tad mērcēti. Otrs ajūrvēdas pamatakmens ir 6 garšas - salda, sāļa, skāba, rūgta, sūra, asa. Ik dienu saņemot visas garšas, varam uzskatīt, ka ķermenis saņēmis sabalansētu uzturu.
Un zelta likumi, par ko Tev pateicīgs būs Tavs ķermenis:
nr.1 - saldais ēdiens (vai augļi) jāēd pirmais, jo ogļhidrāti ātrāk sagremojas
nr.2 - ēdienreizes laikā nedzert, šķidruma lietošana ieteicama pirms vai pēc maltītes
nr.3 - neēdam pēc 6 vakarā un gulēt dodamies 10, lai jau 11 būtu dziļā un kvalitatīvā miegā
No sirds iesaku, kaut saprotu, ka latviešiem tas būtu visgrūtākais - vienā ēdienreizē ne vairāk par 3 produktiem (sāta sajūtu nodrošinās garšvielu variācijas)