piektdiena, decembris 30

Svētku kekss

Sastāvdaļas:
  • milti 225 gr
  • cepamais pulveris 2 tējk.
  • kanēlis 1 tējk.
  • muskatrieksts, rīvēts 1 tējk.
  • soda 1/2 tējk.
  • sāls 1/8 tējk.
  • rozīnes 180 gr (vai dateles, vīģes, dzērvenes, ķirši)
  • rieksti 100 gr (vislabāk valrieksti)
  • brūnais cukurs 270 gr (cukurniedru)
  • olas, lielas 3 gab.
  • sviests 4 ēdk.
  • vaniļa 1 tējk.
  • āboli, lieli 3 gab.
Solis viens - bļodā iesijājam miltus un garšvielas (izņemot vaniļu). Pieberam rozīnes un riekstus. Solis divi - cukurā iejauc olas, vaniļu un izkausētu sviestu. Tad abas šīs masas sajauc kopā un pievieno rīvētus ābolus. Solis pēdējais - lej keksa formā un cep cepeškrāsnī apaļu stundu, 180 grādos.

Paldies Sarmītei par recepti!

ceturtdiena, decembris 29

Zirņu zupa

Sastāvdaļas:
  • šķeltie zirņi
  • burkāni
  • kartupeļi
  • puķkāposti
  • ķirbji
un garšvielas: ķimenes (kumins), melnās sinepes, kurkums, sarkanie pipari, melnie pipari, asafetida.
Gatavojam šādi - vispirms kādas pāris stundas pamērcējam zirņus ūdenī un liekam vārīties. Tikmēr sagatavojam pārējos dārzeņus un, kad zirņi pavārījušies, liekam klāt burkānus, kartupeļus, nedaudz vēlāk puķkāpostus un ķirbi. Nākamais solis - garšvielu sagatavošana. Eļļu (2 ēdk.) uzkarsē uz pannas un apcep visu minēto garšvielu maisījumu. Apceptās garšvielas pievieno zupai un vēl pavāra aptuveni 5 min. Pievieno sāli pēc garšas. Gardi kopā Puri pīrādziņiem.

Paldies Kristīnei par vienkāršo, bet brīnišķīgo recepti!




trešdiena, decembris 28

Ābolu ūdens

Vai zināji, ka latviešiem labāk lietot siltu ūdeni, nevis aukstu? Tas saistīts ar dislokāciju vairāk uz Ziemeļiem. Taču viens likums uz visiem par šķidruma daudzumu - vismaz ap 2L, precīzāk sarēķināsi, reizinot savu svaru ar 0,03. Tā kā cilvēka ķermenis satur 2/3 ūdeni, tad tas mums ir regulāri jāpapildina, jānomaina pret jaunu. Varu ieteikt veidu, kā uzņemt šķidrumu, ja ūdens dzeršana pie sirds neiet. Taisam ābolu ūdeni: 2L termosā saberam svaigi griezta ābola šķēlītes, kanēļstandziņu, pēc izvēles - citrona šķēli, krustnagliņas, nedaudz ingvera un pārlejam ar karstu ūdeni, pēc 3 stundām ābolu ūdens būs ievilcies un gatavs baudīšanai. 
Gan ābols, gan citrons satur vielas, kas stabilizē ķermeņa sārmaino vidi - tātad izvada piesārņojumus un stiprina imunitāti!
Ziemā - sildošs dzēriens pagatavojams šādi: ņemam 5 garšvielas -
  • 1 daļa malti melni pipari
  • 4 daļas malts kardamons
  • 4 daļas malts kanēlis
  • 4 daļas maltas krustnagliņas
  • 4 daļas malts ingvers (pulveris)
Samaisam un 1/4 tējk. maisījuma beram krūzē, aplejam ar karstu ūdeni. Var arī nedaudz pavārīt.
Otrs variants, ja patīk piena tējas, tad - divas daļas ūdens, viena daļa piens plus garšvielu maisījums.




Jogurts home made

No govs piena gatavo ghi (sviestu), paniru (mājas sieru) un dahi (jogurtu). Jogurts ir ideāls brokastu ēdiens, kas dos spēku visai dienai. Tas ir bagāts ar vitamīniem D, B - tas nobalansē labo/ slikto baktēriju daudzumu, īpaši ieteicams pavasarī, kad pārkārtojas hormonu sistēma un noteikti dodam to pusaudžiem. Jogurts  atjauno nervu sistēmu, samazina sliktu dūšu un vēdera uzpūšanos, kam savukārt ir vistiešākā saistība ar priekšlaicīgu novecošanos!
Gatavojam lūk šādi: lejam katlā 2l piena, kam tauku saturs ir vismaz 3,8-4%, un pavāram. Ja tas ir lauku piens, tad uz lēnas uguns vēl papildus 4-5 min. Tad noceļam no plīts un liekam aukstā ūdens peldē, dzesējam līdz 43-44 grādu temperatūrai. Kamēr piens dzesējas, nelielā traukā samaisam 2 ēdamkarotes jogurta ierauga BioLakto ar 1 ēdamkaroti piena, lai izveidotos viendabīga masa. Šo masu iemaisa 43 grādu siltajā pienā, ielej sterilizētā traukā, piemēram, burkā, un vairs nemaisam ne grama! Noslēgtu trauku vajadzētu ievīstīt siltā segā vai dvielī un nolikt uz 4-8 stundām mierā - jo tālāk tas gatavosies pats. Ziemā ieteicams treknāks piens, jo tam piemīt sildoša īpašība. Vasarā - liesāks, tātad dzesējošs.
Jogurts kā brokastu ēdiens būs garšīgāks, ja pievienosiet kanēli, nedaudz muskatrieksta, šķipsniņu brūnā cukura vai pašu gatavotu ievārījumu, un vasarā noteikti dārza un meža ogas! Lai labi garšo!

otrdiena, decembris 27

Gardais un sildošais piens

Sastāvdaļas: piens un garšvielas - kardemons, kanēlis, muskatrieksts svaigi rīvēts, koriandrs, ingvers (var pulver-veidā), vaniļa.
Daram tā: uzvāram pienu, noņemam no plīts, lai nokrītas. Tad otro reizi uzvāram un atkal noliekam uz vēsākas virsmas. Kad līmenis nokrities, beram pa šķipsniņai no katras garšvielas. Vēl trīs reizes uzvāram, tad ķeramies klāt pie uzputinšānas, cilājot to no viena trauka otrā. Praktiski sanāk, ka tiek iecilāts gaiss - reizes sešas, septiņas. Vātām silts piens ir ļoti ieteicams!

Ghi sviests

Ziemeļindijā ganu zēns Krišna visvairāk mīlēja ganīt govis, un, protams, dēvēja sevi tieši par govju ganu. Mazais razbainieks mēdza zagt pienu. No govs piena sanāca lielisks sviests, ko var ilgstoši uzglabāt bez ledusskapja, jo kur gan ganu zēns tiktu pie elektroniskām ierīcēm!
Ghi ir attīrīts sviests, to iegūst  lēni un ilgi karsējot. Tam ir zeltaina krāsa un riekstaina karameļu smarža. Pats labākais - pēc pāris stundu karsēšanas, Ghi vairs nesatur olbaltumvielas, kā arī tas nepiedeg, jo atdalīta ir  laktoze. Ajūrvēdā tiek uzskatīts, ka Ghi vislabāk uzlabo veselību un der visām došām, stiprina ķermeni, uzlabo atmiņu, samazina ādas un smadzeņšūnu novecošanos, kā arī neaizdambē asinsvadus. Lieto arīdzan ārīgi - iekaisušām lūpām vai ķermeņa ādai!
Gatavojam šādi: karstā ūdens peldē karsējam 1kg sviestu, uz nelielas uguns, nemaisot vai nešūpinot, tik ik pa brīdim noceļot uz virsējā slāņa parādījušās putas - karsēt var 2-3 vai vairāk stundas; jo vairāk sviesta, jo ilgāk jākarsē  - sviests kļūst zeltaini dzidrs, caurspīdīgs, ar nelielām nogulsnēm, resp., nevēlajamām olbaltumvielām, kuras caur divkāršu marli nokāšam - lejam sviestu burciņās, atdzesējam bez vāka un pēc tam uzglabājam istabas temperatūrā, skapītī slēgtā traukā.
Runā, ka Indijā reiz izgatavots sviests ar derīguma termiņu 100 gadi. Tas ticis karsēts vairākas dienas un naktis :)

Ja ēdiens nekļūst par jūsu zālēm, tad zāles kļūst par jūsu ēdienu / Hipokrāts

Ajūrvēda ir mācība par ķermeņa uzbūvi, tās pirmsākumi meklējami Indijā pirms 5000gadiem, kad senie zinātnieki rishi meditējot pierakstīja un tādējādi nodeva arī mums savas zināšanas par uztura ietekmi uz ķermeni, kā arī par dzīvi. Viņuprāt, kam ticam un ko apzināmies - tā slimojam. Cilvēka procesus ķermenī un Visumā (Cilvēks ir Visuma miniatūra) regulē došas jeb katra cilvēka unikālā konstitūcija (uzbūve), kas sastāv no trīs vitālām enerģijām. Došām ir jābūt līdzsvarā un to iespējams panākt ar veselīgu uzturu, fiziskām aktivitātēm utml.
Katra cilvēka uzbūvi pārvalda trīs došas, sanskritā - vāta, pīta un kapha, tikai dažādās attiecībās. Viena no tām būs dominējoša, dažkārt pat divas. Ēdienu vajadzētu izvēlēties atbilstoši savai došai. Piemēram, ja galvenā doša ir kapha, tad nebūtu ieteicams pārlieku aizrauties ar saldumiem, jo kaphai ir tendence ātri tikt pie liekā svara. Savukārt, vāta ir sausais tips, tāpēc uzturā jālieto mitri ēdieni, piemēram, ja rieksti - tad mērcēti. Otrs ajūrvēdas pamatakmens ir 6 garšas - salda, sāļa, skāba, rūgta, sūra, asa. Ik dienu saņemot visas garšas, varam uzskatīt, ka ķermenis saņēmis sabalansētu uzturu.
Un zelta likumi, par ko Tev pateicīgs būs Tavs ķermenis:
nr.1 - saldais ēdiens (vai augļi) jāēd pirmais, jo ogļhidrāti ātrāk sagremojas
nr.2 - ēdienreizes laikā nedzert, šķidruma lietošana ieteicama pirms vai pēc maltītes
nr.3 - neēdam pēc 6 vakarā un gulēt dodamies 10, lai jau 11 būtu dziļā un kvalitatīvā miegā
No sirds iesaku, kaut saprotu, ka latviešiem tas būtu visgrūtākais - vienā ēdienreizē ne vairāk par 3 produktiem (sāta sajūtu nodrošinās garšvielu variācijas)