otrdiena, decembris 27

Ghi sviests

Ziemeļindijā ganu zēns Krišna visvairāk mīlēja ganīt govis, un, protams, dēvēja sevi tieši par govju ganu. Mazais razbainieks mēdza zagt pienu. No govs piena sanāca lielisks sviests, ko var ilgstoši uzglabāt bez ledusskapja, jo kur gan ganu zēns tiktu pie elektroniskām ierīcēm!
Ghi ir attīrīts sviests, to iegūst  lēni un ilgi karsējot. Tam ir zeltaina krāsa un riekstaina karameļu smarža. Pats labākais - pēc pāris stundu karsēšanas, Ghi vairs nesatur olbaltumvielas, kā arī tas nepiedeg, jo atdalīta ir  laktoze. Ajūrvēdā tiek uzskatīts, ka Ghi vislabāk uzlabo veselību un der visām došām, stiprina ķermeni, uzlabo atmiņu, samazina ādas un smadzeņšūnu novecošanos, kā arī neaizdambē asinsvadus. Lieto arīdzan ārīgi - iekaisušām lūpām vai ķermeņa ādai!
Gatavojam šādi: karstā ūdens peldē karsējam 1kg sviestu, uz nelielas uguns, nemaisot vai nešūpinot, tik ik pa brīdim noceļot uz virsējā slāņa parādījušās putas - karsēt var 2-3 vai vairāk stundas; jo vairāk sviesta, jo ilgāk jākarsē  - sviests kļūst zeltaini dzidrs, caurspīdīgs, ar nelielām nogulsnēm, resp., nevēlajamām olbaltumvielām, kuras caur divkāršu marli nokāšam - lejam sviestu burciņās, atdzesējam bez vāka un pēc tam uzglabājam istabas temperatūrā, skapītī slēgtā traukā.
Runā, ka Indijā reiz izgatavots sviests ar derīguma termiņu 100 gadi. Tas ticis karsēts vairākas dienas un naktis :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru