No govs piena gatavo ghi (sviestu), paniru (mājas sieru) un dahi (jogurtu). Jogurts ir ideāls brokastu ēdiens, kas dos spēku visai dienai. Tas ir bagāts ar vitamīniem D, B - tas nobalansē labo/ slikto baktēriju daudzumu, īpaši ieteicams pavasarī, kad pārkārtojas hormonu sistēma un noteikti dodam to pusaudžiem. Jogurts atjauno nervu sistēmu, samazina sliktu dūšu un vēdera uzpūšanos, kam savukārt ir vistiešākā saistība ar priekšlaicīgu novecošanos!
Gatavojam lūk šādi: lejam katlā 2l piena, kam tauku saturs ir vismaz 3,8-4%, un pavāram. Ja tas ir lauku piens, tad uz lēnas uguns vēl papildus 4-5 min. Tad noceļam no plīts un liekam aukstā ūdens peldē, dzesējam līdz 43-44 grādu temperatūrai. Kamēr piens dzesējas, nelielā traukā samaisam 2 ēdamkarotes jogurta ierauga BioLakto ar 1 ēdamkaroti piena, lai izveidotos viendabīga masa. Šo masu iemaisa 43 grādu siltajā pienā, ielej sterilizētā traukā, piemēram, burkā, un vairs nemaisam ne grama! Noslēgtu trauku vajadzētu ievīstīt siltā segā vai dvielī un nolikt uz 4-8 stundām mierā - jo tālāk tas gatavosies pats. Ziemā ieteicams treknāks piens, jo tam piemīt sildoša īpašība. Vasarā - liesāks, tātad dzesējošs.
Jogurts kā brokastu ēdiens būs garšīgāks, ja pievienosiet kanēli, nedaudz muskatrieksta, šķipsniņu brūnā cukura vai pašu gatavotu ievārījumu, un vasarā noteikti dārza un meža ogas! Lai labi garšo!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru